Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 0,5 kg
pieczarki 25 dag
cebula biała 1 duża
śmietana 18 proc 1 szklanka
bulion warzywny 1 szklanka
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia

Porada

Jeżeli sos wyjdzie zbyt rzadki można zagęścić go łyżką mąki lub skrobii ziemniaczanej wymieszaną z odrobiną wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym

1. Filet kroimy w kostkę. Solimy, pieprzymy i obsmażamy na oleju na rumiano.

2. Na osobnej patelni smażymy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając cebulę oraz pokrojone w kostkę pieczarki uprzednio skropione sokiem z cytryny aby nie szczerniały.

3. Obsmażone pieczarki z cebulą dodajemy do kurczaka. Zalewamy bulionem i dodajemy musztardę. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie stopniowo, ciągle mieszając dodajemy śmietanę. Dusimy kolejne 5 minut. Sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według uznania. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.03.2017 16:44
Smaczny kurczak;)
Ela15 14.12.2016 09:40
smaczne danie
Joanna Kryla 28.10.2016 13:18
Pyszne danie, często sama tak przygotowuję kurczaka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak