odc. 35 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2 piersi
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    1 kg
  • mąka pszenna

    300 g
  • białko

    6 szt.
  • brzoskwinie w puszce

    800 g
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • tymianek

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Musztarda sarepska Prymat

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym foto
Z piersi kaczki wykrajamy nadmiar tłuszczu, żeby w trakcie pieczenia w piekarniku nie wytopiło się go za dużo. Dzięki temu kaczka będzie bardziej chrupiąca. Piersi z kaczki delikatnie nacinamy w kilku miejscach od strony skóry i przyprawiamy solą morską, pieprzem białym i obficie posypujemy tymiankiem.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym foto
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i dobrze rozgrzewamy. Piersi kaczki i smażymy przez ok. 5 minut tylko od strony skóry. Następnie zdejmujemy z patelni i odstawiamy na talerz skórą do góry, aby piersi ostygły. Mięso musi być zimne zanim obłożymy je ciastem solnym.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym foto
W międzyczasie z soli, mąki i białek przygotowujemy ciasto do obłożenia kaczki. Całość mieszamy, do momentu aż będą miały konsystencję ciasta.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym foto
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze z kawałka ciasta formujemy średniej wielkości placek, na którym kładziemy najpierw jedną obsmażoną pierś, a na nią drugą. Piersi powinny stykać się częścią bez skóry (tą nieobsmażoną).
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym foto
Resztą ciasta obkładamy hermetycznie kaczkę. Ważne jest dokładne obłożenie kaczki, tak żeby podczas pieczenia nie dostawało się do niej powietrze. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 30 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym foto
5 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy dodatki. Oliwę z oliwek delikatnie rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej brzoskwinie pokrojone w połówki. Podlewamy białym winem i doprawiamy do smaku tymiankiem.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym foto
Wyciągamy kaczkę z pieca. Czekamy aż trochę ostygnie, a następnie delikatnie zdejmujemy ciasto i wyciągamy piersi kaczki. Upieczone piersi kaczki kroimy w grubsze plastry. Podajemy ze smażonymi brzoskwiniami i musztardą sarepską.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat