Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 2 piersi
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1 kg
mąka pszenna 300 g
białko 6 szt.
brzoskwinie w puszce 800 g
wino białe wytrawne 50 ml
tymianek
Pieprz biały mielony Prymat
Musztarda sarepska Prymat
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym

Kroki postępowania

1
Z piersi kaczki wykrajamy nadmiar tłuszczu, żeby w trakcie pieczenia w piekarniku nie wytopiło się go za dużo. Dzięki temu kaczka będzie bardziej chrupiąca. Piersi z kaczki delikatnie nacinamy w kilku miejscach od strony skóry i przyprawiamy solą morską, pieprzem białym i obficie posypujemy tymiankiem.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym foto
2
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i dobrze rozgrzewamy. Piersi kaczki i smażymy przez ok. 5 minut tylko od strony skóry. Następnie zdejmujemy z patelni i odstawiamy na talerz skórą do góry, aby piersi ostygły. Mięso musi być zimne zanim obłożymy je ciastem solnym.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym foto
3
W międzyczasie z soli, mąki i białek przygotowujemy ciasto do obłożenia kaczki. Całość mieszamy, do momentu aż będą miały konsystencję ciasta.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym foto
4
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze z kawałka ciasta formujemy średniej wielkości placek, na którym kładziemy najpierw jedną obsmażoną pierś, a na nią drugą. Piersi powinny stykać się częścią bez skóry (tą nieobsmażoną).
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym foto
5
Resztą ciasta obkładamy hermetycznie kaczkę. Ważne jest dokładne obłożenie kaczki, tak żeby podczas pieczenia nie dostawało się do niej powietrze. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 30 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym foto
6
5 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy dodatki. Oliwę z oliwek delikatnie rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej brzoskwinie pokrojone w połówki. Podlewamy białym winem i doprawiamy do smaku tymiankiem.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym foto
7
Wyciągamy kaczkę z pieca. Czekamy aż trochę ostygnie, a następnie delikatnie zdejmujemy ciasto i wyciągamy piersi kaczki. Upieczone piersi kaczki kroimy w grubsze plastry. Podajemy ze smażonymi brzoskwiniami i musztardą sarepską.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak