Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kurczak w sosie musztardowym z ananasem i pieczonymi warzywami, DS XVI, odc. 12

5.0
(98)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Kurczak w sosie musztardowym z ananasem i pieczonymi warzywami, to świetny pomysł na przyrządzenie udek z kurczaka! Aromatyczna marynata na bazie musztardy, soku z pomarańczy i śmietanki sprawia, że mięso wprost rozpływa się w ustach, a chrupiąca skórka czaruje kolorem! Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

Składniki

udka z kurczaka
3 sztuki
cebula czerwona
1 sztuka
ananas
1/2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Musztarda miodowa Prymat
4 łyżeczki
Sklep Prymat
sok z pomarańczy
z 1 owocu
śmietana 12%
200 ml
masło
1 łyżka
woda
500 ml
oliwa
3 łyżki
żółta papryka
1 sztuka
papryka czerwona
1 sztuka
różyczki brokuła
10 sztuk
pomidorki cherry
250 gramów
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Koperek suszony Prymat
1 łyżeczka
mozzarella w bloku
100 gramów

Do smaku

Sól w młynku Prymat
Sklep Prymat
Pieprz w młynku Prymat

Do podania

natka pietruszki

Porada

Jak łatwo obrać ananasa? Wystarczy ostrym nożem odkroić górę i dół, a następnie po okręgu wszystkie boki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie musztardowym z ananasem i pieczonymi warzywami, DS XVI, odc. 12

Przygotowanie:

1. Cebulę drobno siekamy. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę.

2. Udka kurczaka solimy i za pomocą pędzelka obtaczamy w papryce słodkiej mielonej i papryce węgierskiej.

3. Przygotowujemy marynatę. Do miski przekładamy musztardę miodową. Pomarańczę rolujemy i wyciskamy z niej sok. Dodajemy go do musztardy, a następnie wlewamy śmietanę. Dokładnie łączymy składniki i obtaczamy udka w kremowej marynacie. Mięso odkładamy na godzinę do lodówki.

4. Rozgrzewamy garnek z grubym dnem, a następnie roztapiamy w nim masło. Wrzucamy cebulę i mieszamy, aż się zeszkli. Dodajemy ananasa i chwilę dusimy. 

5. Zamarynowane udka przekładamy do garnka z cebulą i ananasem. Dolewamy przy ściance garnka 250 ml wody tak, aby nie uszkodzić marynaty na udkach. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy udka na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy woda odparowała i w razie potrzeby dolewamy więcej.

6. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Papryki kroimy w słupki. W naczyniu żaroodpornym układamy papryki, różyczki brokuła i pomidorki cherry. Solimy i pieprzymy warzywa, doprawiamy koperkiem suszonym i skrapiamy pozostałą oliwą. Warzywa pieczemy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

7. Mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki. Warzywa posypujemy serem i pieczemy jeszcze 5 minut.

Sposób podania:

Udka w musztardowym sosie podajemy z zapieczonymi z mozzarellą warzywami. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak