Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stir fry z kurczakiem i warzywami, DS XVI, odc. 17

5.0
(95)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na szybki obiad - stir fry z ryżem, warzywami i kurczakiem. Połączenie kuchni azjatyckiej i polskiej. Spróbuj!

Składniki:

Ryż:

ryż brązowy 100 gramów
woda 1/2 litra
sos sojowy 1 łyżka
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 1 łyżeczka

Kurczak:

filet z piersi z kurczaka 300 gramów
olej rzepakowy 3 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1 szczypta

Warzywa:

cebula czerwona 1 sztuka
imbir świeży 3-4 cm
papryka żółta 1 sztuka
marchew 1 sztuka
kapusta pak choi 2 sztuki
pomidorki cherry 250 gramów
olej rzepakowy 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
Żurawina klasyczna Smak 3 łyżeczki
limonka 1 sztuka

Do dekoracji:

sezam 1 łyżka
natka pietruszki kilka liści
limonka 1 sztuka

Porada

Zamiast pak choi możemy użyć kapusty pekińskiej. Stir fry oznacza krótkie smażenie w wysokiej temperaturze. Dzięki temu warzywa będą chrupiące i sprężyste.

Przepis i sposób przygotowania na: Stir fry z kurczakiem i warzywami, DS XVI, odc. 17

Przygotowanie:

1. Ryż płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sos sojowy oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Doprawiony ryż gotujemy 20 minut pod przykryciem.

2. W misce łączymy olej rzepakowy i paprykę wędzoną. Tak przygotowaną przyprawą nacieramy pierś kurczaka. Mięso posypujemy solą morską i przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

3. Przygotowujemy warzywa. Siekamy drobno cebulę oraz obrany imbir. Paprykę kroimy w cienkie słupki, marchewkę w plasterki, pak choi w małe kawałki, a pomidorki cherry na połówki.

4. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy na najwyższej mocy palnika. Wrzucamy cebulę i imbir, mieszamy.

Po chwili dodajemy paprykę  oraz marchewkę. Smażymy, aż marchewka nabierze złocistego koloru. Następnie wrzucamy pak choi, pomidorki cherry i całość dokładnie mieszamy.

5. Wlewamy sos sojowy i dodajemy żurawinę. Mieszamy całość. Limonkę rolujemy ręką, kroimy na ćwiartki i wyciskamy 3 łyżeczki soku do woka. Całość mieszamy.

Sposób podania:

Kurczaka kroimy w plastry. Ryż nakładamy do małej miseczki, a następnie przekładamy na środek talerza tak, aby powstała kopułka. Dookoła ryżu nakładamy warzywa stir fry. Układamy kawałki kurczaka i skrapiamy sokiem z limonki. Danie posypujemy prażonym sezamem. Dekorujemy natką pietruszki i dodajemy ćwiartkę limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak