Przepis i sposób przygotowania na: Stir fry z kurczakiem i warzywami, DS XVI, odc. 17
Przygotowanie:
1. Ryż płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sos sojowy oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Doprawiony ryż gotujemy 20 minut pod przykryciem.
2. W misce łączymy olej rzepakowy i paprykę wędzoną. Tak przygotowaną przyprawą nacieramy pierś kurczaka. Mięso posypujemy solą morską i przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
3. Przygotowujemy warzywa. Siekamy drobno cebulę oraz obrany imbir. Paprykę kroimy w cienkie słupki, marchewkę w plasterki, pak choi w małe kawałki, a pomidorki cherry na połówki.
4. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy na najwyższej mocy palnika. Wrzucamy cebulę i imbir, mieszamy.
Po chwili dodajemy paprykę oraz marchewkę. Smażymy, aż marchewka nabierze złocistego koloru. Następnie wrzucamy pak choi, pomidorki cherry i całość dokładnie mieszamy.
5. Wlewamy sos sojowy i dodajemy żurawinę. Mieszamy całość. Limonkę rolujemy ręką, kroimy na ćwiartki i wyciskamy 3 łyżeczki soku do woka. Całość mieszamy.
Sposób podania:
Kurczaka kroimy w plastry. Ryż nakładamy do małej miseczki, a następnie przekładamy na środek talerza tak, aby powstała kopułka. Dookoła ryżu nakładamy warzywa stir fry. Układamy kawałki kurczaka i skrapiamy sokiem z limonki. Danie posypujemy prażonym sezamem. Dekorujemy natką pietruszki i dodajemy ćwiartkę limonki.