Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
kurki świeże
200 gramów -
pierś z kurczka
1 sztuka -
cebula biała
1 sztuka -
śmietana kremówka
200 mililitrów -
bulion drobiowy
150 mililitrów -
czosnek
1 ząbek -
natka pietruszki
2 łyżki -
masło
2 łyżki -
olej
2 łyżki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta -
Przyprawa harissa
0,5 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,3 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
0,3 łyżeczki -
mąka
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Kurczak w sosie kurkowym
KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka, kroimy na mniejsze kawałki i bardzo delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz harissą w proszku. 2 łyżki oleju łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodajemy do kurczaka i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
KROK 2. Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.
KROK 3. Zamarynowane kawałki kurczaka obtaczamy w mące, smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor i odkładamy na chwilę na talerz. Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, lekko je solimy i dusimy około 3-4 minuty na małym ogniu.
KROK 4. Do kurek dodajemy kawałki kurczaka, wlewamy bulion i gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy śmietankę kremówkę, posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze około 2 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.
Jeśli chcemy, aby sos był jeszcze gęstszy to przed wlaniem śmietanki, wymieszajmy ją z łyżeczką mąki pszennej (w wersji bezglutenowej - z łyżeczką białej mąki gryczanej).![]()
Komentarze (0)