Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Najbardziej lubię kurki w połączeniu ze śmietaną, a dziś do grzybowego sosu dodałam także solidną porcję białka. Pożywne, delikatne i lekko pikantne kawałki kurczaka skąpane w aromatycznym sosie kurkowym możemy podawać z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, pieczywem, ryżem, kaszą lub makronem.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kurki świeże

    200 gramów
  • pierś z kurczka

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • śmietana kremówka

    200 mililitrów
  • bulion drobiowy

    150 mililitrów
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Przyprawa harissa

    0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,3 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,3 łyżeczki
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka, kroimy na mniejsze kawałki i bardzo delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz harissą w proszku. 2 łyżki oleju łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodajemy do kurczaka i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

KROK 2. Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.

KROK 3. Zamarynowane kawałki kurczaka obtaczamy w mące, smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor i odkładamy na chwilę na talerz. Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, lekko je solimy i dusimy około 3-4 minuty na małym ogniu.

KROK 4. Do kurek dodajemy kawałki kurczaka, wlewamy bulion i gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy śmietankę kremówkę, posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze około 2 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.

Futka
Jeśli chcemy, aby sos był jeszcze gęstszy to przed wlaniem śmietanki, wymieszajmy ją z łyżeczką mąki pszennej (w wersji bezglutenowej - z łyżeczką białej mąki gryczanej).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat