Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie cytrynowym wg Piotra Ogińskiego
Sos:
Cytrynę ostrym nożem obierz delikatnie ze skórki, wytnij wszystkie białe części a następnie pokrój w cieniutkie paski.
Do tak przygotowanej skórki z cytryny wciśnij sok oraz dodaj miód, ocet ryżowy, cukier i skrobie kukurydzianą.
Całość wlej na gorącą patelnię i gotuj przez 3-4 minuty na dużym ogniu.
Mięso:
Pierś z kurczaka przetnij w poprzek na 3 równe kawałki. Następnie każdy z nich pokrój na cieniutkie paseczki. Tak przygotowanego kurczaka dopraw przyprawą do dań kuchni chińskiej i solą morską.
W miseczce przygotuj marynatę. Mieszając jajko, skrobie kukurydzianą oraz sól i pieprz cytrynowy. Marynata powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego tak aby łatwo przylegała do kurczaka. Kurczaka wymieszaj z marynatą i odstaw na około 15 minut.
Następnie obtocz kawałki kurczaka w skrobi kukurydzianej i smaż na rozgrzanym oleju do temperatury 200 stopnie przez około 2 minuty.
Wyciągnij kurczaka, podgrzej olej do 220 stopni i smaż jeszcze raz. Dzięki podwójnemu smażeniu kurczak będzie bardziej chrupiący.
Usmażonego kurczaka obtocz w sosie cytrynowym i podawaj z ryżem i zieloną cebulką.
A jeśli lubisz chińską kuchnię to koniecznie zobacz przepis na fenomenalny i bardzo znany przepis na kurczaka generała Tso.