Co na obiad: Miso lunchbox z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszny lunchbox z kurczakiem marynowanym w paście miso, chrupiącą sałatką z kapusty i jajkiem. Jeśli szukasz więcej pomysłów na lunch, zobacz przepis na tajski lunchbox.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurczak miso:

  • pasta miso ciemna

    4 łyżki
  • woda

    50 mililitrów
  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir

    4 cm
  • ocet ryżowy

    40 mililitrów
  • olej sezamowy

    5 mililitrów
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    1 łyżka
  • pieprz biały Prymat

    1 łyżeczka
  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • bakłażan

    1 sztuka
  • olej

    do smażenia

Sałatka z kapusty:

  • kapusta biała

    150 gramów
  • sok z limonki

    z 1/2 owocu
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • chili pieprz cayenne Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżeczka
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • imbir marynowany

    5 gramów
  • chili

    1 sztuka
  • prażone orzechy nerkowca

    30 gramów
  • marchew

    1 sztuka
  • ogórek

    1 sztuka

Dodatki:

  • brokuły

    90 gramów
  • ryż jaśminowy

    150 gramów
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotuj brokuły.

W misce mieszamy pastę miso wraz z wodą, dodajemy czosnek, imbir, ocet ryżowy, olej sezamowy, przyprawę do dań kuchni chińskiej oraz pieprz biały, całość dokładnie mieszamy, i w tak przygotowanej marynacie marynujemy kurczaka wraz z warzywami przez 30 minut.

W tym czasie do posiekanej kapusty dodajemy sok z limonki, chili, olej, całość solimy i za pomocą łyżki ugniatamy kapustę przez 2 minuty.

Do ugniecionej kapusty dodajemy cukier, marynowany imbir, chili, pokruszone orzeszki nerkowca, marchew i ponownie sałatkę zagniatamy łyżką przez 3 minuty. Do ugniecionej sałatki dodajemy jeszcze ogórka, mieszamy i odstawiamy.

Kurczaka z warzywami smażymy na rozgrzanym oleju przez ok 4 minuty, po czym wrzucamy go do piekarnika nagrzanego do 180°, na 8-10 minut.

Kiedy wszystko jest gotowe, do pudełka przekładamy ryż, sałatkę, kurczaka z warzywami, brokuły oraz jajko, sos przekładamy do innego pojemniczka, i gotowe!

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, koniecznie zobacz jeszcze przepis na tajski lunchbox z kurczakiem.

Doradca Smaku
Cukinia i bakłażan - wybierz małe warzywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat