Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w pomidorowym sosie curry

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
bulgur
pomidory w puszce (w całości)
cebula 1 szt.
Papryka słodka mielona Prymat 1 szt. (spiczasta)
papryczka chili 1/2 szt.
czosnek 1 - 2 ząbki
curry 2 łyżeczki
Syrop: 1,5 łyżki (daktylowy)
zielenina (kolendra lub pietruszka)
olej kokosowy
sól i pieprz

Porada

Dla wzbogacenia smaku danie możemy podawać z kawałkami łagodnego, lekko słonego sera Ackawi.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w pomidorowym sosie curry

Ostatnia lektura przeniosła mnie myślami do kuchni Bliskiego Wschodu. Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda mi się zrealizować moją kulinarną podróż do wyrazistych i wspaniałych smaków. Tymczasem smaki te wydobywam w moim domu. Dzisiaj zapraszam na szybkie i proste w przygotowaniu danie, inspirowane bliskowschodnią kuchnią. Delikatne kawałki kurczaka skąpane w pomidorowym sosie curry z warzywami oraz dodatkiem mojej ulubionej, libańskiej kaszy bulgur, bardzo ucieszyły moje podniebienie. Liczę na to, że potrawa zadowoli także Wasze kubki smakowe :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Kaszę bulgur płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego (olej doda kaszy pięknego aromatu oraz sprawi, że ta będzie jeszcze delikatniejsza).

KROK 2. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, oprószamy je solą oraz curry i odstawiamy na chwilę. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju kokosowym, dodajemy pokrojoną paprykę szpiczastą oraz chilli, a następnie kawałki kurczaka i wszystko razem przesmażamy.

KROK 3. Do podsmażonych składników dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1 do 1,5 łyżeczki curry. Wszystko dusimy pod przykryciem około 5 minut, a na koniec mieszamy z posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki i doprawiamy do smaku syropem daktylowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Kurczaka w pomidorowym sosie curry podajemy w kaszą bulgur.
Całość dodatkowo możemy posypać świeżą zieleniną.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 03.04.2017 09:11
Genialny obiadek :)
KORAL 31.03.2017 20:48
Fajne, lubię takie połączenie :)
anka1988 31.03.2017 19:37
pięknie podany obiad
Grazyna0211 31.03.2017 15:47
super danie
cukiereczek 31.03.2017 15:42
danie ze smakiem
AZgotuj 31.03.2017 15:36
wspaniale wygląda:)
Konczi 31.03.2017 13:37
Smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak