Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w pomidorowym dressingu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1/2 kg
pałki z kurczaka 1/2 kg
oliwa 175 ml
ząbki czosnku 3
kumin 1 łyżeczka
pomidory 2 duże
biały ocet winny 5 łyżek
bazylia świeża 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w pomidorowym dressingu

Łyżeczkę oliwy mieszamy z posiekanym czosnkiem i kuminem. Końce skrzydełek odcinamy i wyrzucamy. Resztę dzielimy na mniejsze kawałki. Małe pałki z kurczaka i skrzydełka płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso obtaczamy w przygotowanej marynacie i odstawiamy do lodówki na 15 min.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżeczki oliwy i smażymy na niej (partiami) kurczaka na złoty kolor. Mięso przekładamy do brytfanki i pieczemy przez 10-15 min.
W tym czasie resztę oliwy mieszamy z pokrojonymi w kostkę pomidorami (bez gniazd nasiennych) ,octem winnym i bazylią.
Upieczonego kurczaka przekładamy do ceramicznej miski i mieszamy z dressingiem pomidorowym. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 4 godziny do lodówki.
Przystawkę podajemy godzinę od wyciągnięcia z lodówki ,by nabrało temperatury pokojowej. Najlepiej smakuje z bagietką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak