Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak w pomaranczowym sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udźce z kurczaka 8 szt
sól
pomarańcze 2 szt
ziarna kolendry 1 łyżeczka
cukier 10 g
cytryna 1/2 szt
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak w pomaranczowym sosie

Kroki postępowania

1
Mięso z kurczaka trybujemy tzn. wyciągamy kości. każdy kawałek solimy i pieprzymy z obu stron. Rumienimy na patelni na oleju, a następnie dusimy do miękkości tj około 35 minut.
Krok 1 - kurczak w pomaranczowym sosie foto
2
w tym czasie przygotowujemy sos. Pomarańcze obieramy aby nie było białej skórki i filetujemy, z niewykorzystanych części wyciskamy sos
Krok 2 - kurczak w pomaranczowym sosie foto
3
do garnka wsypujemy cukier kiedy zacznie się rozpuszczać zalewamy go wodą, gotujemy chwilę aż woda trochę wyparuje następnie dodajemy kawałki i sok pomarańczy oraz ziarna kolendry.Mieszamy. Dodajemy trochę startej skórki z cytryny i trochę soku, dolewamy trochę wody. Po 3-5 minutach gotowania dodajemy po kawałku masła, cały czas mieszamy trzepaczką.
Krok 3 - kurczak w pomaranczowym sosie foto
4
przymniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut , sos jest gotowy kiedy ma prawie jednolitą i zawiesistą konsystencję. Trochę sosu wykładamy na talerz, na nim układamy kawałki kurczaka które jeszcze delikatnie polewamy aromatycznym sosem.
Krok 4 - kurczak w pomaranczowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 17.01.2013 13:42
kto nie spróbuje to nie wie , ja ostatnio robiłam żeberka w sosie pomarańczowym i naprawdę były pysznę . dlatego jestem pewna ,ze ten przepis jest swietny i wart wypróbowania
owca441 15.12.2012 19:44
pyszności
owca441 15.12.2012 19:44
pyszności
Mysiunia 09.12.2012 18:23
osobiście nie jestem zwolennikiem takich wynalazków, ale przepis jest dokładnie opisany, zaopatrzony w zdjęcia, a przede wszystkim jest oryginalny, dlatego wart jest polecenia :)
kuklik 09.12.2012 18:18
pomysłowy sosik
teresa18 09.12.2012 16:13
noruas -filetujemy pomarańcze tzn wycinamy cząstki aby nie było białej skórki, gdyż ona jest gorzka
pajbek 09.12.2012 10:55
Lubię takie smaki :-)
cooleczka 08.12.2012 20:55
lubię nutkę pomarańczy
bietka 08.12.2012 20:17
podoba mi się ten przepis
Poison1988 08.12.2012 20:06
fajnie wygląda i musi super pachnieć :)
Noruas 08.12.2012 20:05
przepysznie wygląda, niestety brak mi urządzenia do filtrowania pomarańczy.
Adamorek 08.12.2012 19:25
ciekawe jak taki zestaw smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak