Kurczak w plastry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1,6 kg
  • Nadzienie:

  • łopatka wieprzowa (bez kości)

    20 dkg
  • wątróbka drobiowa

    6 dkg
  • czosnek

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/4 szklanki
  • suszone śliwki bez pestek

    3 szt
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Rozmaryn suszony Prymat

  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Do posmarowania kurczaka:

  • miód

    1/2 łyżeczki
  • woda

    3 łyżki
  • cebula

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kurczaka wyjąć kości, pozostawiając jedynie końcowe kości w udkach. Otwory po skrzydłach i końcówkę szyjki związać ściśle nitką.

Łopatkę i wątróbkę zmielić, śliwki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki nadzienia włożyć do miski i wyrobić masę jak na mielone.
Nadzieniem napełnić kurczaka. Nie należy wkładać do kurczaka zbyt dużo nadzienia, gdyż może on podczas pieczenia popękać. W kurczaku powinien zostać luz na włożenie dłoni. Następnie kurczaka zasznurować używając nitki i wykałaczek. Wbić pierwszą wykałaczkę na początku otworu w kurczaku. Nitkę ułożyć nad wykałaczką. Następnie oba końce nitki przełożyć pod wystającymi końcami wykałaczki (z obu stron, każdy koniec nitki osobno). Zawiązać na supeł. Wbić (w odległości ok. 1,5 cm) drugą wykałaczkę i końce nitek przełożyć pod wystającymi końcówkami wykałaczki i znowu zawiązać. Czynność powtarzać do momentu, kiedy otwór będzie dokładnie zaszyty.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Kurczaka ułożyć na blaszce do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec do momentu, aż skóra będzie pięknie zrumieniona (ok. 1,5 godziny). Jeżeli kurczak rumieni się nierównomiernie, na 15 minut przed końcem pieczenia, bledsze miejsca należy posmarować wodą z miodem, a następnie zwiększyć temperaturę do 250 stopni.
Kurczaka podajemy na ciepło, lub na zimno, krojąc w plastry.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Emilia22 24.03.2011 18:08
pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat