Kurczak w papilotach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 szt
  • pomidory

    50 dag
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • słonina

    8 plastrów
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na 8 porcji. Każdą porcję posypać ziołami, solą i pieprzem. Owinąć w słoninę lub boczek, spiąć wykałaczką i zrumienić na oleju ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka, dodać obrane i pokrojone pomidory oraz czosnek, i dusić na małym ogniu 45 min. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane natką pietruszki z ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniakami z wody.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mimi 05.03.2012 12:41
super
pla00bunny 04.07.2011 23:10
pyszny obiade
Rogalik 18.05.2011 19:17
pyszny obiadek
jasiek 03.03.2011 21:19
ciekawa nazwa
rakow2 27.01.2011 14:30
modny ten kurczak
szajba2 18.01.2011 16:42
lubię kurczaki
irenka 13.01.2011 20:16
wyśmienite
Babciagramolka 22.12.2010 08:12
Zawsze wydawało mi się ,że określenie w papilotach oznacza pieczenie w paskach pergaminu( bo papiloty to kawałki papieru na które zakręcano kiedyś włosy ) .
rakow2 08.10.2010 15:17
fajna nazwa no i sama potrawa oczywiście też
Zoso 16.09.2010 20:41
Jadłem to u cioci na urodzinach :) ale z ziemniakami pieczonymi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat