Kurczak w panierce kukurydzianej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

  • jajko

    1 szt
  • mąka kukurydziana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Doprawiamy go dość mocno ulubionymi przyprawami i odstawiamy na co najmniej pół godzinki,by przeszedł przyprawami. Jajko "bełtamy" z odrobiną mleka i soli. Mąkę kukurydzianą wysypujemy na talerz. panierujemy kawałki kurczaka najpierw w jajku, później w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
Całą przyjemność smażenia polega na tym, że mąka się tak szybko nie pali, więc kurczak ma ładny, równy kolor, a poza tym, nie trzeba zmieniać oleju przy każdej nowej porcji, którą wrzucamy na patelnię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EWI 17.08.2012 14:46
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat