Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w maślance

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

nogi z kurczaka 4 sztuki
maślanka 500 ml
olej roślinny 60 ml
ząbki czosnku 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżka
miód 1 łyżka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 mielony
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w maślance

Włóż mięso do dużej mocnej torby foliowej bądź miski i zalej maślanką oraz olejem.
Dodaj ząbki czosnku, pieprz i sól.
Oprósz mięso kminem rzymskim, dodaj miód i dokładnie obtocz mięso w marynacie.
Włóż mięso na całą noc do lodówki, albo zostaw na blacie na 30 minut - do 2 godzin.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wyjmij mięso z torby, dokładnie otrząsając je z nadmiaru marynaty, i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Pokrop kawałki kurczaka olejem i piecz około godziny, aż mięso będzie rumiane, miejscami przypieczone i soczyste w środku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 17.09.2012 15:16
smaczne
Betka 17.09.2012 15:11
mmmmmmmmm ekstra;)
Małgorzata106 17.09.2012 15:08
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak