Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w marynacie ziołowo-cytrynowej

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 1/2 kilogram
sok z cytryny 2 łyżka
czosnek 4 ząbki
rozmaryn 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1/2 łyżka
sól 1/4 łyżka
oliwa 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w marynacie ziołowo-cytrynowej

Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Zioła ucieramy w moździerzu lub kruszymy w dłoniach. Wszystkie składniki marynaty (oprócz czosnku) mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Czosnek opieramy, kroimy na połówki i wkładamy do kurczaka. Zamarynowanego kurczaka wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Kurczaka pieczemy na rożnie w piekarniku lub na blaszce z rusztem, początkowo 15 minut w 175 stopniach (dolna grzałka+termoobieg) następnie około 1 godzinę i 15 minut w 160 stopniach (grill+termoobieg). Po upieczeniu kurczaka wyciągamy i przed rozkrojeniem pozostawiamy na około 10 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. W trakcie pieczenia możemy podlewać kurczaka wytopionym tłuszczem, lub smarować bejcą z wody z solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzencia2007 30.12.2013 10:56
mmm, uwielbiam takiego kurczaczka
Kuchareczka2 25.04.2013 20:41
musze taki zrobic
Bernadeta1 27.10.2012 08:11
wygląda pysznie,taki chrupiący

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak