Przepis dnia IV, odc. 23: Zupa krem z buraków z kozim serem

Przepis dnia IV, odc. 23: Zupa krem z buraków z kozim serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Buraczki domowe

    3 słoiki
  • ser kozi

    100 g
  • tymianek

  • imbir mielony

  • rozmaryn

  • pieprz czarny mielony

  • jogurt naturalny

    kilka łyżek
  • sok z pomarańczy

    1/2 szklanki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • pestki słonecznika

    2 łyżki (prażony)
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

  • sól morska

  • rosół warzywny

    1 kostka
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 23: Zupa krem z buraków z kozim serem foto
Odcedzamy buraczki (3 słoiki).
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 23: Zupa krem z buraków z kozim serem foto
Buraki doprawiamy rozmarynem, solą morską, łyżką cukru brązowego, imbirem, pieprzem czarnym oraz 3 szczyptami tymianku. Tak doprawione warzywa wsadzamy do piekarnika na 20 minut na 180 stopni.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 23: Zupa krem z buraków z kozim serem foto
Wyjmujemy buraki z piekarnika, dolewamy do nich pozostawiony sok z buraków, dodajemy sok pomarańczowy, odrobinę soli, rosół warzywny, czosnek oraz cebulę posiekaną w kostkę.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 23: Zupa krem z buraków z kozim serem foto
Buraki gotujemy około 8 minut. Po ugotowaniu miksujemy całość.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 23: Zupa krem z buraków z kozim serem foto
Zupę podajemy ze startym kozim serem...
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 23: Zupa krem z buraków z kozim serem foto
... prażonymi pestkami słonecznika, natką pietruszki i odrobiną jogurtu naturalnego.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 23: Zupa krem z buraków z kozim serem foto
Na koniec kropimy ją odrobiną oleju rzepakowego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

19.06.2016 22:40
Znakomita zupka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat