Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w marynacie z szałwią

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1/2 szt
oliwa 2 łyżki
ocet winny 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
sos sojowy 1 łyżeczka
syrop klonowy 1 łyżeczka
szałwia 3 łyżki ( posiekana)
sól do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat

Porada

Mięso z kurczaka marynowane z dodatkiem świeżej szałwii i syropu klonowego, jest bardzo smaczne i aromatyczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w marynacie z szałwią

Kroki postępowania

1
Liście szałwii umyć i bardzo drobno posiekać. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
Krok 1 - Kurczak w marynacie z szałwią foto
2
Do miski wlać oliwę, syrop klonowy, sos sojowy i ocet winny.

Krok 2 - Kurczak w marynacie z szałwią foto
3
Dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną szałwię, pieprz, sól, wymieszać.
Krok 3 - Kurczak w marynacie z szałwią foto
4
Mięso pokroić na porcje, umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Zawinąć folią spożywczą i odłożyć na kilka godzin.

Krok 4 - Kurczak w marynacie z szałwią foto
5
Następnie razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Krok 5 - Kurczak w marynacie z szałwią foto
6
Oprószyć mieloną papryką, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 6 - Kurczak w marynacie z szałwią foto
7
Piec około 1 godziny w temp 200 stopni.
Krok 7 - Kurczak w marynacie z szałwią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 18.07.2015 23:51
pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak