Doradca Smaku IV: Kebab z kalafiorem i truskawkami wg Andrzeja Polana, odc. 9

odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Kebab z kalafiorem i truskawkami wg Andrzeja Polana, odc. 9

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    kilka różyczek
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • musztarda chrzanowa

  • cytryna

    1 sztuka
  • jabłka prażone

    2 łyżki
  • majonez

    1 łyżka
  • ocet winny

    jabłkowy
  • truskawki

    4 sztuki
  • szpinak świeży

    kilka liści
  • granat

  • olej rzepakowy

  • kminek mielony

  • przyprawa curry

  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Kebab z  kalafiorem i truskawkami wg Andrzeja Polana, odc. 9 foto
Różyczki kalafiora kroimy na połówki i układamy na patelni z rozgrzanym masłem. Posypujemy pieprzem oraz solą i smażymy aż kalafior się zrumieni. Następnie przekładamy na blachę z pergaminem, polewamy masłem z patelni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150̊ C na ok. 10 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Kebab z  kalafiorem i truskawkami wg Andrzeja Polana, odc. 9 foto
Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 dużą łyżkę musztardy, przyprawiamy do smaku kminkiem, solą i kolorowym pieprzem. Następnie dodajemy skórkę z cytryny oraz prażone jabłka. Dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotleciki i smażymy je z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Kebab z  kalafiorem i truskawkami wg Andrzeja Polana, odc. 9 foto
Majonez łączymy z przyprawą curry oraz odrobiną octu winnego jabłkowego.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Kebab z  kalafiorem i truskawkami wg Andrzeja Polana, odc. 9 foto
Kotlety podajemy na majonezie. Dodajemy kalafior, dekorujemy truskawkami, liśćmi szpinaku oraz ziarenkami granatu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat