Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w marynacie z octu balsamicznego

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Filet z piersi kurczaka bez kości 150 g
ocet balsamiczny
oliwa 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
rozmaryn
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Tak przygotowane mięso, zwykle podaję z surowymi lub pieczonymi warzywami.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w marynacie z octu balsamicznego

1. Pierś z kurczaka, po wcześniejszym przygotowaniu, posypujemy solą i pieprzem.
2. W jakimś głębszym naczyniu, musicie przygotować marynatę. Oliwa, ocet, sok z cytryny i rozmaryn. Wszystko ze sobą łączycie i zamaczacie kurczaka. Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ robiłam to na oko. Sami zobaczycie, ile płynnych składników potrzebujecie. Wszystko zależy od ilości mięsa.
3. Odstawcie na minimum 15 minut do lodówki (ale wiadomo, im dłużej, tym lepiej).
4. Zamarynowane mięso podsmażacie na patelni. Po (mniej więcej) 3 minuty z każdej strony. W tym przypadku, najlepsza byłaby patelnia grillowa, ale jeśli nie macie nic się nie dzieje. Aha, nie wylewajcie pozostałej marynaty, jeszcze nam się przyda!
5. Tak przygotowane mięso wkładacie do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na ok. 8-10 minut (220 stopni C).
6. W tym momencie wykorzystamy jeszcze naszą marynatę. Wlewamy ją na patelnię. Dodajemy łyżeczkę miodu i gotujemy.
7. Następnie, dolewacie ją do mięsa i wszystko razem pieczecie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak