Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w marynacie z octu balsamicznego
2. W jakimś głębszym naczyniu, musicie przygotować marynatę. Oliwa, ocet, sok z cytryny i rozmaryn. Wszystko ze sobą łączycie i zamaczacie kurczaka. Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ robiłam to na oko. Sami zobaczycie, ile płynnych składników potrzebujecie. Wszystko zależy od ilości mięsa.
3. Odstawcie na minimum 15 minut do lodówki (ale wiadomo, im dłużej, tym lepiej).
4. Zamarynowane mięso podsmażacie na patelni. Po (mniej więcej) 3 minuty z każdej strony. W tym przypadku, najlepsza byłaby patelnia grillowa, ale jeśli nie macie nic się nie dzieje. Aha, nie wylewajcie pozostałej marynaty, jeszcze nam się przyda!
5. Tak przygotowane mięso wkładacie do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na ok. 8-10 minut (220 stopni C).
6. W tym momencie wykorzystamy jeszcze naszą marynatę. Wlewamy ją na patelnię. Dodajemy łyżeczkę miodu i gotujemy.
7. Następnie, dolewacie ją do mięsa i wszystko razem pieczecie.