Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w leśnym zagajniku

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 300 gram
maślaki 300 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
ogórki konserwowe 3 sztuki
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 18 proc 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
masło 1 łyżka
tymianek 1 łyżeczka
kozieradka 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w leśnym zagajniku

Kroki postępowania

1
Grzyby rozmrozić i odsączyć z wody, pokroić ( o ile nie były pokrojone przed mrożeniem).Do miski wsypać mąkę i dodać przyprawy. Wymieszać.
Krok 1 - Kurczak w leśnym zagajniku foto
2
Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę średniej wielkości. Wrzucić do miski mięso i wymieszać wszystko dokładnie.
Krok 2 - Kurczak w leśnym zagajniku foto
3
Na rozgrzane masło wrzucić mięso i zrumienić. W miedzy czasie pokroić cebulę i czosnek w cienkie piórka. Dodać do garnka i wymieszać. Podlać ½ szklanki wody i dusić. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnać z nadmiaru soku. Dodać do garnka, dusić jeszcze około 20 minut. Co jakiś czas podlewać wodą aby gulasz się nie przypalił, dodać koncentrat, zagotować. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i zdjąć z ognia. Smacznego!
Krok 3 - Kurczak w leśnym zagajniku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eewelina 22.11.2014 20:50
z maślakami, wykwintne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak