Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku

Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    0,5 kg
  • groszek mrożony

    0,4 kg
  • sos sojowy

    5 łyżek
  • sambal oelek

    0,5 łyżeczki
  • imbir

    1 mały korzeń
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    1 szklanka
  • wiórki kokosowe

    2 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • masło

    3 łyżki
  • skórka z cytryny

    1/3 otarta z cytryny
  • pieprz

    do smaku
  • olej kokosowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku foto
Pierś kurczaka kroimy na kawałki/plastry grubości ok 1 cm i umieszczamy w misce, w której będziemy marynować mięso. Korzeń imbiru obieramy, kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do kurczaka. Dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, świeżo zmielony zielony pieprz (ilość wg. uznania) oraz pół łyżeczki sosu sambal oelek. Mięso z przyprawami mieszamy i odstawiamy żeby się zamarynowało na ok 3 godziny.
Krok 2 - Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku foto
Na blaszce do pieczenia rozkładamy folię aluminiową, którą następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Kawałki kurczaka panierujemy obtaczając je kolejno w mące, rozbełtanym jajku i wiórkach kokosowych, układamy na blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 200 st. C).
Krok 3 - Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku foto
Pieczemy ok 20 min. w połowie czasu pieczenia obracamy kawałki mięsa na drugą stronę.
Krok 4 - Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku foto
Przygotowujemy puree z zielonego groszku. Do gotującej wody wrzucamy groszek i gotujemy aż zmięknie a woda wyparuje. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, masło i skórkę otartą z cytryny.
Krok 5 - Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku foto
Groszek z dodatkami rozdrabniamy blenderem na jednolite puree.
Krok 6 - Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku foto
Na talerzu rozkładamy puree z zielonego groszku, i po kilka kawałków panierowanego w kokosie kurczaka. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sosu sojowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Monika-twin

29.05.2016 12:11
FAjny obiadek.

w mojej kuchni

29.05.2016 09:17
same pyszności

krokus

28.05.2016 23:14
kurczak ..palce lizać

IKrakowianka

28.05.2016 20:52
fany kurczak

ilka01

28.05.2016 20:15
ciekawa propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat