Kurczak w kokosie

Kurczak w kokosie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka podwójna

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • wiórka kokosowe

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

  • woda

  • wódka

    1 kieliszek
  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak w kokosie foto
Podwójną pierś z kurczaka opłukać i pokroić na kawałki grubości około 1,5 cm.
Krok 2 - Kurczak w kokosie foto
Mięso posolić, popieprzyć i odstawić na ok 15 min.
Krok 3 - Kurczak w kokosie foto
W tym czasie do naczynia wbić całe jajko i 1 żółtko. Wsypać 3 łyżki mąki pszennej oraz 3 łyżki wiórków kokosowych. Wlać kieliszek(50 ml) wódki.
Krok 4 - Kurczak w kokosie foto
Wszystkie składniki wymieszać bardzo dokładnie dodając tyle wody, aby otrzymać gęstawe ciasto.
Krok 5 - Kurczak w kokosie foto
Kawałki mięsa włożyć do ciasta, aby dokładnie się nim oblepiły.
Krok 6 - Kurczak w kokosie foto
Tak przygotowane kawałki kurczaka smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju ok. 3-5 min często obracając.
Krok 7 - Kurczak w kokosie foto
Usmażone kawałki mięsa wyłożyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia z oleju.
Krok 8 - Kurczak w kokosie foto
Podawać na gorąco.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (55)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paniusiaewa

06.01.2017 18:18
Moje danie, a można jeszcze z płatkami migdałowymi.

Ela15

06.01.2017 11:14
chętnie sięgnęłabym po takie pyszności

dollce

29.04.2015 23:52
Ciekawa propozycja :)

Jagódka77

23.06.2014 14:33
w takiej wersji jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem jak smakuje

krokus

04.03.2014 16:36
ciekawy przepis

gacopierz23

22.02.2014 18:36
ciekawa i smaczna panierka

Wacław

14.01.2014 11:38
nie jadłem takiego,warto spróbować

Klausia

10.01.2014 19:45
kokos uwielbiam muszę spróbować Twojej wersji :)

Angelika10

28.12.2013 15:31
jeszcze takiego nie jadłam

Rybciia

25.09.2013 08:19
ciekawy przepis :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat