Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w czerwonym winie.
2. Kawałki kurczaka solimy i pieprzymy. Wrzucamy na patelnię z tłuszczem z boczku i podsmażamy na złocisty kolor(po 2-3 minutki z każdej strony). W razie potrzeby podlewamy odrobiną oleju.
3. Zdejmujemy kurczaka z patelni, ale nadal staramy się pozostawić na patelni jak najwięcej tłuszczu - posmak boczku i kurczaka będzie nam niezwykle pomocny ;)
4. Marchew obieramy i kroimy w duże kawałki, cebulę w spore krążki. Wrzucamy warzywa na patelnię i podsmażamy ok 10 minut.
5. Do garnka(lub naczynia żaroodpornego) przekładamy kurczaka, boczek oraz warzywa(już z tłuszczem z patelni!).
6. Dodajemy wino, bulion oraz tymianek.
7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1 godzinę.
8. Aby zagęścić sos dodajemy do niego 1 łyżką mąki wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody oraz 1 łyżkę masła. Podgotowujemy całość wtedy jeszcze ok 10 minut(już na palniku).
9. Podajemy ze świeżym pieczywem.