Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w curry kokosowo-indyjskim

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak kilka kawałków bądź pierś
mleko kokosowe 1 puszka
papryczka chili 2 szt
Kolendra cała Prymat 2 łyżki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
pieprz w całości 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 3 szt
sól
olej do smażenia
pasta tamaryndowa 2 łyżeczki
liście curry kilka szt
czosnek 4 ząbki
imbir starty 5 cm
cebula biała 2 duże
woda 1/2 szkl
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
kumin 1 cały

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w curry kokosowo-indyjskim

Kroki postępowania

1
Chilli, kolendrę, kumin, gorczycę, pieprz, cynamon, goździki, kurkumę oraz suszone liście curry wrzucamy do moździerza i ucieramy.
Krok 1 - Kurczak w curry kokosowo-indyjskim foto
2
Na oleju podsmażamy osolone cześci kurczaka (jeżeli używamy pierś nie podsmażamy), odstawiamy na bok. Dodajemy pokrojoną cebulkę, gdy lekko zbrązowieje dodajemy starty imbir z czosnkiem oraz nasze utarte przyprawy. Razem smażymy około 2 minut.
Krok 2 - Kurczak w curry kokosowo-indyjskim foto
3
Zalewamy wodą i dodajemy pastę tamaryndową.
Krok 3 - Kurczak w curry kokosowo-indyjskim foto
4
Dodajemy usmażonego kurczaka (lub surową pierś pokrojoną w mniejsze kawałki).
Zalewamy mlekiem kokosowym.
Krok 4 - Kurczak w curry kokosowo-indyjskim foto
5
Zmniejszamy ogień i dusimy około 20-25 minut, aby mleko lekko odparowało, a sos się zagęścił. Podajemy z ryżem. Bardzo bogaty aromat-polecam!
Krok 5 - Kurczak w curry kokosowo-indyjskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra15 18.11.2012 16:42
Chętnie spróbuje ;-)
miszelka 18.11.2012 14:47
chętnie bym spróbowała
ziutula
ziutula 18.11.2012 14:03
moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak