Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak Tikka masala

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

MIĘSO

filet z kurczaka 1 szt
czosnek ząbki 1 szt
imbir starty 1 łyzeczka
oliwa 1 łyzeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyzeczka
chili Prymat 1 szczypta

SOS

pomidory 200 g
jogurt naturalny 3 lyzki
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
cynamon Prymat 1 szczypta
kurkuma 1 szczypta
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
czosnek ząbki 1 szt
oliwa 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak Tikka masala


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MIĘSO:

Do miski dodajemy posiekany czosnek, starty imbir, garam masalę, paprykę , chili.

Zalewamy olejem , dokładnie mieszamyi obtaczamy pokrojonego na kawałki kurczaka.

Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki – im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy.



SOS:

Na patelni ( a używam granitowego woka ) rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw.

Przesmażamy ok. minutkę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i zalewamy jogurtem.

Na wolnym ogniu gotujemy ok. 7-8 minut, cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ).



CAŁOŚĆ:

Na rozgrzanej patelni przesmażamy kurczaka, zalewamy sosem i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Podajemy gorące!

Z ryżem lub chlebkami naan.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 30.09.2014 22:48
bardzo lubię takie dania :)
Ania84 30.09.2014 22:03
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak