Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak teriyaki

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1/2 kg
sos sojowy 3 łyżki
papryczki chili 1 łyżeczka
sól, pieprz 1 szczypta
olej 2 łyżki
miód 1/2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
ocet jabłkowy 2 łyżki
płatki kukurydziane

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak teriyaki

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Można wyciąć kilka serduszek za pomocą foremek do ciasteczek. Do pojemnika (ja użyłam próżniowego) wlać sos sojowy, olej i ocet jabłkowy. Dodać papryczki, miód, posiekany czosnek, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać, włożyć mięso, dobrze wymieszać by mięso pokryło się marynatą. Zamknąć i odstawić na ok. 1 godz do lodówki. Ja w pojemniku próżniowym marynowałam 30min. Po tym czasie mięso wyjąć, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze i piec 10min z każdej strony w temp. 180-200st.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 15.02.2014 19:42
wspaniałe danie na romantyczną kolację!
Alex_M 15.02.2014 19:38
bardzo odpowiada mi połączenie smaków :) pięknie podane!
Iwusia 11.02.2014 23:40
ale bym zjadła takie mięsko
Rafał10 11.02.2014 18:10
kurczaczek bardzo mi się podoba składnikowo :D a propozycja jego podania jest po prostu przewspaniała!
bazylka 11.02.2014 16:28
Piękna dekoracja.
Christopher 11.02.2014 15:12
Smaczna i piękna propoycja.
Marta1986 11.02.2014 14:19
pięknie wygląda
Gabi44 11.02.2014 14:13
Smacznie i elegancko.
pawel123 11.02.2014 13:44
pychotka mniam
idealme 11.02.2014 13:43
pięknie podane :)
Romanowka 11.02.2014 13:41
nie jem mięsa ale nie mogłam sobie podarować komentarza, bo to danie tak podane wygląda cudnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak