Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KURCZAK TERIYAKI

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwiczki kurczaka 200 g
sos teriyaki 50 ml
miód 75 ml
imbir 1 cm
pieprz
oliwa
wino czerwone wytrawne 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: KURCZAK TERIYAKI

Na oliwie z oliwek smażymy 3 -4 minuty posiekaną w piórka cebulę, posiekany drobno imbir i przekrojone na pół polędwiczki kurczaka przyprawione pieprzem. Całość podlewamy sosem teriyaki.
Teraz tworzą się lekkie schody i dobieranie smaków w naszym gotowaniu. Generalnie rzecz biorąc ten sos jest połączeniem sosu sojowego, słodkiego sake i miodu lub cukru. Chociaż nigdy nie jadłem oryginalnego i sam nie robiłem swojego ze względu na cenę sake to wydaje mi się, że smak jego powinien być bardziej wyważony. Sos teriyaki, który kupiłem (znana firma na literę “K”) był bardzo słony, stąd w przepisie dodatek miodu i czerwonego wina, żeby dobrze skomponować smak. Jeśli jednak znajdziecie sos (ja następnym razem oczywiście również wypróbuję inny), który będzie wyważony w smaku to polecam nie dodawanie niczego więcej. Ale pamiętajcie wzbudzam Waszą czujność kubków smakowych :) ! Jeśli jednak mamy sos firmy na “K” dodajemy również miód, wino.
Czekamy aż całość się zredukuje i stworzy ładną glazurę na mięsie. Gotowe do podania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lee-aa 30.06.2013 20:55
Ciekawy pomysł fusion z czerwonym winem :)
lara 28.06.2013 15:28
bardzo dobry:)
Megg 28.06.2013 09:28
kurczaczek poprostu wspaniały
beniaminek 27.06.2013 22:20
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak