Przepis i sposób przygotowania na: KURCZAK TERIYAKI
Teraz tworzą się lekkie schody i dobieranie smaków w naszym gotowaniu. Generalnie rzecz biorąc ten sos jest połączeniem sosu sojowego, słodkiego sake i miodu lub cukru. Chociaż nigdy nie jadłem oryginalnego i sam nie robiłem swojego ze względu na cenę sake to wydaje mi się, że smak jego powinien być bardziej wyważony. Sos teriyaki, który kupiłem (znana firma na literę “K”) był bardzo słony, stąd w przepisie dodatek miodu i czerwonego wina, żeby dobrze skomponować smak. Jeśli jednak znajdziecie sos (ja następnym razem oczywiście również wypróbuję inny), który będzie wyważony w smaku to polecam nie dodawanie niczego więcej. Ale pamiętajcie wzbudzam Waszą czujność kubków smakowych :) ! Jeśli jednak mamy sos firmy na “K” dodajemy również miód, wino.
Czekamy aż całość się zredukuje i stworzy ładną glazurę na mięsie. Gotowe do podania.