Kurczak tandori

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nóżki z kurczaka

    8 szt
  • sól

  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1 łyżka
  • chilli

    1/2 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • ząbek czosnku

    3 szt
  • miód

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • jogurt naturalny

    150 ml
  • imbir starty

    1 ok
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak tandori foto
Skórkę ściągamy z podudzi, gdyż jest niepotrzebnym źródłem kalorii. Podudzia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 2 - Kurczak tandori foto
Na talerzyku mieszamy sól, paprykę, chilli oraz garam masala. Dodać oliwę lub olej i dłońmi dokładnie nasmarować kurczaka.
Krok 3 - Kurczak tandori foto
Wstawić do plastikowego pojemnika i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie imbir, czosnek, cebulę, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny mieszamy z jogurtem naturalnym i znów wmasowywujemy w kurczaka.
Krok 4 - Kurczak tandori foto
Odstawiamy do zamarynowania na noc do lodówki. Udka kurczaka wyjmujemy z marynaty (nie oczyszczać z marynaty), pozostałą marynatę zgromadzoną na dnie miski wyrzucamy, nie będzie już potrzebna.
Krok 5 - Kurczak tandori foto
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut, od czasu do czasu przewracając podudzia na drugą stronę. Po upieczeniu mięso powinno ładnie odchodzić od kości.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
borgia 28.05.2013 20:03
Przepis wykorzystałam bez cebuli. Nie ma jej w składnikach, ale jest w wykonaniu - stwierdziłam, że gdy jej nie będzie to może nic wielkiego się nie stanie ;). Bardzo smaczne. Powiem jeszcze, że piekłam mięso w naczyniu żaroodpornym i podczas tego pieczenia bardzo dużo puściło soku. Zlałam, zagęściłam, dodałam ostrej pasty i trochę suszonej kolendry, i... miałam pyszny sos do ryżu, z którym danie zaserwowałam. Bardzo dziękuję. Polecam. Aaaa... wiesz Pati - dodałam pastę czosnkowo-imbirową (zamiast czosnku i imbiru). Kolejne danie, do którego mogłam ją sobie użyć :). Super.
borgia 14.05.2013 22:25
Dzięki stokrotne :).
Patty 14.05.2013 21:00
Max 1 łyżeczka :) Sorry za niedopatrzenie
borgia 14.05.2013 12:02
To też i moje smaki :). No i to co mi się podoba bardzo - usunięcie skóry. I tylko do jednego się przyczepię (muszę, bo chcę zrobić) - Pati ile tego imbiru? Bo nie wierzę aby cały korzeń... No chyba, że jedna malutka bulwa, czyli tzw. odrost. 1 łyżeczka. Nawet 1 łyżka. Proszę napisz.
iwi 14.05.2013 07:49
Fajny przeps.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat