Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak tandori

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

nóżki z kurczaka 8 szt
sól
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżka
chilli 1/2 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
olej 2 łyżki
ząbek czosnku 3 szt
miód 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
sok z cytryny 1/2 szt
jogurt naturalny 150 ml
imbir starty 1 ok

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak tandori

Kroki postępowania

1
Skórkę ściągamy z podudzi, gdyż jest niepotrzebnym źródłem kalorii. Podudzia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 1 - Kurczak tandori foto
2
Na talerzyku mieszamy sól, paprykę, chilli oraz garam masala. Dodać oliwę lub olej i dłońmi dokładnie nasmarować kurczaka.
Krok 2 - Kurczak tandori foto
3
Wstawić do plastikowego pojemnika i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie imbir, czosnek, cebulę, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny mieszamy z jogurtem naturalnym i znów wmasowywujemy w kurczaka.
Krok 3 - Kurczak tandori foto
4
Odstawiamy do zamarynowania na noc do lodówki. Udka kurczaka wyjmujemy z marynaty (nie oczyszczać z marynaty), pozostałą marynatę zgromadzoną na dnie miski wyrzucamy, nie będzie już potrzebna.
Krok 4 - Kurczak tandori foto
5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut, od czasu do czasu przewracając podudzia na drugą stronę. Po upieczeniu mięso powinno ładnie odchodzić od kości.
Krok 5 - Kurczak tandori foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 28.05.2013 20:03
Przepis wykorzystałam bez cebuli. Nie ma jej w składnikach, ale jest w wykonaniu - stwierdziłam, że gdy jej nie będzie to może nic wielkiego się nie stanie ;). Bardzo smaczne. Powiem jeszcze, że piekłam mięso w naczyniu żaroodpornym i podczas tego pieczenia bardzo dużo puściło soku. Zlałam, zagęściłam, dodałam ostrej pasty i trochę suszonej kolendry, i... miałam pyszny sos do ryżu, z którym danie zaserwowałam. Bardzo dziękuję. Polecam. Aaaa... wiesz Pati - dodałam pastę czosnkowo-imbirową (zamiast czosnku i imbiru). Kolejne danie, do którego mogłam ją sobie użyć :). Super.
borgia 14.05.2013 22:25
Dzięki stokrotne :).
Patty 14.05.2013 21:00
Max 1 łyżeczka :) Sorry za niedopatrzenie
borgia 14.05.2013 12:02
To też i moje smaki :). No i to co mi się podoba bardzo - usunięcie skóry. I tylko do jednego się przyczepię (muszę, bo chcę zrobić) - Pati ile tego imbiru? Bo nie wierzę aby cały korzeń... No chyba, że jedna malutka bulwa, czyli tzw. odrost. 1 łyżeczka. Nawet 1 łyżka. Proszę napisz.
iwi 14.05.2013 07:49
Fajny przeps.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak