Kurczak tandoori

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    4 szt
  • pasta z tamaryndowca

    2 łyżki
  • imbir

    2 cm
  • jogurt

    50 ml
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak tandoori foto
Kurczaka umyć i osuszyć.Można zdjąć skórę…ale ja zostawiam, bo lubimy. Zmielić kolendrę.Oprószyć kurczaka kolendrą i ostrą papryką. Zmiażdżyć w prasce czosnek. Zetrzeć korzeń imbiru. Wymieszać razem pastę tandoori z jogurtem czosnkiem, imbirem, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami.
Krok 2 - Kurczak tandoori foto
Zmiażdżyć w prasce czosnek. Zetrzeć korzeń imbiru. Wymieszać razem pastę tandoori z jogurtem czosnkiem, imbirem, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami.
Natrzeć dobrze mięso i odstawić do lodówki w zamkniętym naczyniu na parę godzin. Następnego dnia wyjąć kurczaka z lodówki, chwilę poczekać, aby nabrał temperatury pomieszczenia a potem wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
Krok 3 - Kurczak tandoori foto
Piec w wysokiej temperaturze około 40 minut. Obracać w trakcie pieczenia, aby zrumienił się ze wszystkich stron. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 24.02.2014 11:28
rewelacyjnie doprawiony :)
Megg 22.02.2014 19:13
smaczny kurczaczek
sylwia_sl 22.02.2014 19:00
kurczak w takim wydaniu bardzo mi odpowiada
idealme 22.02.2014 16:49
fajnie przyprawiony ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat