Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak tandoori

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 szt
pasta z tamaryndowca 2 łyżki
imbir 2 cm
jogurt 50 ml
ząbek czosnku 2 szt
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
sól do smaku
sok z cytryny 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak tandoori

Kroki postępowania

1
Kurczaka umyć i osuszyć.Można zdjąć skórę…ale ja zostawiam, bo lubimy. Zmielić kolendrę.Oprószyć kurczaka kolendrą i ostrą papryką. Zmiażdżyć w prasce czosnek. Zetrzeć korzeń imbiru. Wymieszać razem pastę tandoori z jogurtem czosnkiem, imbirem, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami.
Krok 1 - Kurczak tandoori foto
2
Zmiażdżyć w prasce czosnek. Zetrzeć korzeń imbiru. Wymieszać razem pastę tandoori z jogurtem czosnkiem, imbirem, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami.
Natrzeć dobrze mięso i odstawić do lodówki w zamkniętym naczyniu na parę godzin. Następnego dnia wyjąć kurczaka z lodówki, chwilę poczekać, aby nabrał temperatury pomieszczenia a potem wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
Krok 2 - Kurczak tandoori foto
3
Piec w wysokiej temperaturze około 40 minut. Obracać w trakcie pieczenia, aby zrumienił się ze wszystkich stron. Smacznego
Krok 3 - Kurczak tandoori foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 24.02.2014 11:28
rewelacyjnie doprawiony :)
Megg 22.02.2014 19:13
smaczny kurczaczek
sylwia_sl 22.02.2014 19:00
kurczak w takim wydaniu bardzo mi odpowiada
idealme 22.02.2014 16:49
fajnie przyprawiony ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak