Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak szczawiowo-malinowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sałata 1 główka mała
liście młodego szczawiu 2 garść
filet z kurczaka 0,5 kg
Panierka:
mąka pszenna 6 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
jajko 2 szt
olej 4 łyżki
masło 4 łyżki
malinowy sos balsamiczny:
oliwa 9 łyżek
ocet balsamiczny 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
płynny miód 2 łyżki
maliny świeże 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
maliny świeże do dekoracji
parmezan 8 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak szczawiowo-malinowy

Sos balsamiczny:do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny i miód. Dokładnie mieszamy. Dodajemy rozgniecione maliny /świeże lub mrożone/, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy.
Panierka: mąkę mieszamy z parmezanem i bułką tartą. Jajka rozbijamy i rozmącamy widelcem.
Filety z kurczaka oprószamy solą i pieprzem a następnie zanurzamy w jajku i panierujemy. Smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu /olej + masło/ lub na grillu a następnie kroimy na kawałki.
Liście sałaty i szczawiu myjemy i osuszamy. Od liści szczawiu odrywamy twarde łodyżki. Szczaw i sałatę rwiemy na kawałki, rozkładamy razem na talerzach, na nich układamy kawałki kurczaka i całość polewamy malinowym sosem balsamicznym. Dekorujemy malinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak