Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak seczuan

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
pędy bambusa
pieczarki 10 sztuk
cebula biała 1 sztuka
przecier pomidorowy 1 łyżka
sos sojowy
czosnek 1 główka
Papryka słodka mielona Prymat 1 opakowanie
sól
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak seczuan

1.Na patelnie lejemy niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulę smażymy aż się zeszklą.

2.Wlewamy trzy łyżki sosu sojowego i dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki pierś z kurczaka. Gdy kurczak lekko się podsmaży dodajmy łyżeczkę słodkiej papryki i doprawiamy solą i pieprzem.

3. dodajemy pokrojone w talarki lub kostkę warzywa i pędy bambusa. Wszystko dusimy.

4.na koniec gdy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.

5. polecam podanie tej potrawy z ryżem jaśminowym ze względu że ma wyjątkowy posmak.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak