Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak rozmarynowy z majonezem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rozmaryn 8 gałązek
udka z kurczaka 8 sztuk
ziemniaki młode 500 gram
oliwa 5 łyżek
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
majonez 7 łyżek
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak rozmarynowy z majonezem

Ziemniaki wyszorowałam,zalałam wrzątkiem i osoliłam.Ponownie doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 15 minut ,do miękkości. Opłukałam rozmaryn i włożyłam po gałązce pod skórkę każdego udka. Udka ułożyłam skórą do dołu na ruszcie.Posmarowałam 1 i 1/2 łyżki oliwy.Posypałam solą,pieprzem. Piekłam 10 minut .Obróciłam udka na drugą stronę,ponownie posmarowałam tłuszczem i przyprawiłam. Piekłam aż skórka zrobiła się chrupiąca. Resztę oliwy wlałam do rondelka,wycisnęłam obrany czosnek i podgrzewałam. Zgasiłam ogień.Dodałam majonez,dwie łyżki wrzątku ciągle ubijając trzepaczką. Ziemniaki odlałam i podałam z udkami. Polałam sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak