Kurczak „pomarańczowy”

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcza

    1
  • skrzydełka kurczaka

    2
  • podudzia z kurczaka

    4
  • udka kurczaka

    2
  • miód

    2 łyżki
  • przyprawy

    1 łyżeczka (do potraw chińskich)
  • ocet winny

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sherry

    2 łyżki
  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyparzoną pomarańczę cienko obrałem, wycisnąłem sok. Wlałem do rondelka dodając kilka paseczków skórki pomarańczowej i pozostałe składniki , oprócz kurczaka. Zagotowałem, podgrzałem ok. 5 minut na małym ogniu.
Kurczaka ponacinałem w wielu miejscach na głębokość 1 cm, doprawiłem pieprzem włożyłem do miski, polałem sosem, przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki, co jakiś czas odwracałem mięso w zalewie. Po zamarynowaniu przełożyłem kawałki kurczaka do żaroodpornej formy, piekłem 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Hrabina w kuchni 07.02.2015 19:27
Fajny przepis.
Renataj 07.02.2015 16:40
Lubię kurczaka z owocami więc chętnie wypróbuję:)
Internetowa Kuchnia 07.02.2015 15:46
Dobre połączenie.
erym 07.02.2015 14:46
bardzo aromatyczne super!
pajbek 07.02.2015 10:39
Lubie takie dodatki do mięs :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat