Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak „pomarańczowy”

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcza 1
skrzydełka kurczaka 2
podudzia z kurczaka 4
udka kurczaka 2
miód 2 łyżki
przyprawy 1 łyżeczka (do potraw chińskich)
ocet winny 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
sherry 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak „pomarańczowy”

Wyparzoną pomarańczę cienko obrałem, wycisnąłem sok. Wlałem do rondelka dodając kilka paseczków skórki pomarańczowej i pozostałe składniki , oprócz kurczaka. Zagotowałem, podgrzałem ok. 5 minut na małym ogniu.
Kurczaka ponacinałem w wielu miejscach na głębokość 1 cm, doprawiłem pieprzem włożyłem do miski, polałem sosem, przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki, co jakiś czas odwracałem mięso w zalewie. Po zamarynowaniu przełożyłem kawałki kurczaka do żaroodpornej formy, piekłem 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 07.02.2015 19:27
Fajny przepis.
Renataj 07.02.2015 16:40
Lubię kurczaka z owocami więc chętnie wypróbuję:)
Internetowa Kuchnia 07.02.2015 15:46
Dobre połączenie.
erym 07.02.2015 14:46
bardzo aromatyczne super!
pajbek 07.02.2015 10:39
Lubie takie dodatki do mięs :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak