Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KURCZAK PO PROWANSALSKU

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały )
czosnek 7 ząbków
Majeranek suszony Prymat 4 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
rozmaryn 1 łyżeczka
białe wino 1 szkl
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
tymianek 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: KURCZAK PO PROWANSALSKU

Kurczaka dokładnie umyc i osuszyc. Natrzec solą, pieprzem, papryką osrtą i słodką. Ząbki czosnku wycisnąc przez praskę. 1/4 czosnku natrzec kurczaka. Resztę czosnku przełożyc do miski, dodac wszystkie zioła, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszac. Powstałą zalewą natrzec kurczaka od środka i odstawic go do lodówki na 2 h. Wino wlac do brytfanny, ułożyc na niej kurczaka skropionego oliwą z oliwek i piec ok. 1,5 h w temp. 190 stopni C.
Od czasu do czasu należy polewac kurczaka winem z brytfanny, by mięso było soczyste.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 01.04.2013 08:23
Lubię drób w każdej postaci, a tak przygotowany musi być wyśmienity :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak