Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po marokańsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 0,5 kg
cebula 4 sztuki
czosnek 5 ząbków
papryczka chili 2 sztuki
bakłażan 1 sztuka
zielona fasolka szparagowa 20 dkg
pomidory krojone z puszki 2 puszki
cieciorka konserwowa 1 puszka
olej 3 łyżki
cukier 2 łyżki
cynamon 2 łyżki
kumin 2 łyżki
kolendra mielona 2 łyżki
natka kolendry 1 sztuka

Porada

Fasolkę szparagową najlepiej ugotować al'dente, ponieważ zmięknie ona w dalszej części gotowania już w potrawie. Potrawę najlepiej podawać z ryżem lub z kaszą kuskus, ewentualnie z pieczywem takim jak khobz czy pita.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po marokańsku

Kurczaka pokroić w średnio grubą kostkę, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć delikatnie na oleju. Fasolkę szparagową poprzecinać na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka, bakłażana w kostkę, czosnek i papryczki chilli drobno posiekać i wszystko wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, można troszkę posolić, aby bakłażan puścił wodę. Po ok. 3-4 minutach smażenia dodać wcześniej podsmażonego kurczaka, mieszając smażyć jeszcze przez chwilę, a następnie całość przerzucić do garnka (najlepiej ok. pięciolitrowego lub większego), dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, odcedzoną cieciorkę i wcześniej ugotowaną fasolkę, wymieszać i dodać wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut mieszając od czasu do czasu. Podawać ze świeżą natką kolendry na wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak