Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po marokańsku

5.0
(56)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kurczak po marokańsku to danie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Kurczak zamarynowany w wyrazistych przyprawach charakterystycznych dla kuchni marokańskiej, duszony z dodatkiem warzyw i sosu pomidorowego jest soczysty i wspaniale komponuje się z chlebkami naan oraz kaszą kuskus. Koniecznie sprawdźcie przepis!

Składniki:

Składniki:

olej rzepakowy 2 łyżki
ćwiartki z kurczaka 2 sztuki
Cynamon mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1/3 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Goździki całe Prymat 1/3 łyżeczki
Sól różowa himalajska w tubie 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
rodzynki garść
pomidory pelati 1 puszka
cukier 1 łyżeczka
marchew 2 sztuki
mięta świeża 1 pęczek
świeża natka pietruszki 1 pęczek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po marokańsku

Kurczak po marokańsku to bardzo proste w przygotowaniu danie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Sekret jego tkwi w dobranych przyprawach i duszeniu w tajinie, czyli glinianym naczyniu z pokrywką. Kurczaka po marokańsku możecie doprawić zarówno gotową mieszanką przypraw zwaną Ras el Hanout lub przygotować ją samodzielnie w moździerzu. Potrzebne Wam będą: cynamon mielony, pieprz mielony, imbir, kolendra, kumin i goździki. Taką mieszanką dodaną do pomidorów natrzyjcie kurczaka i zachwyćcie się pełnią aromatu! Nie zapomnijcie o tym, by na koniec całe danie oprószyć świeżą miętą i natką pietruszki.

1. Kurczaka obtoczyć w przyprawach.

2. Na dno naczynia wylać olej i umieścić pokrojoną w piórka cebulę, ułożyć ćwiartki kurczaka, pokrojoną w paski marchew, a następnie rodzynki.

3. W osobnej miseczce wymieszać pomidory z cukrem, solą i przyprawami (które najlepiej wymieszać i roztłuc w moździeżu lub jak napisane w opisie przed przepisem, możesz wykorzystać gotową mieszankę przypraw Ras el Hanout).

4. Kurczaka i warzywa zalać mieszanką i wstawić tajin na płomień i dusić ok 1,5 godziny na wolnym ogniu.

5. Przed podaniem solidnie posypać siekaną natką mięty i kolendry. Podawać z kuskusem lub pieczywem.

Jeśli spodobał się Wam przepis na dania obiadowe, koniecznie sprawdźcie wszystkie przepisy w serwisie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak