Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po marokańsku
Kurczak po marokańsku to bardzo proste w przygotowaniu danie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Sekret jego tkwi w dobranych przyprawach i duszeniu w tajinie, czyli glinianym naczyniu z pokrywką. Kurczaka po marokańsku możecie doprawić zarówno gotową mieszanką przypraw zwaną Ras el Hanout lub przygotować ją samodzielnie w moździerzu. Potrzebne Wam będą: cynamon mielony, pieprz mielony, imbir, kolendra, kumin i goździki. Taką mieszanką dodaną do pomidorów natrzyjcie kurczaka i zachwyćcie się pełnią aromatu! Nie zapomnijcie o tym, by na koniec całe danie oprószyć świeżą miętą i natką pietruszki.
1. Kurczaka obtoczyć w przyprawach.
2. Na dno naczynia wylać olej i umieścić pokrojoną w piórka cebulę, ułożyć ćwiartki kurczaka, pokrojoną w paski marchew, a następnie rodzynki.
3. W osobnej miseczce wymieszać pomidory z cukrem, solą i przyprawami (które najlepiej wymieszać i roztłuc w moździeżu lub jak napisane w opisie przed przepisem, możesz wykorzystać gotową mieszankę przypraw Ras el Hanout).
4. Kurczaka i warzywa zalać mieszanką i wstawić tajin na płomień i dusić ok 1,5 godziny na wolnym ogniu.
5. Przed podaniem solidnie posypać siekaną natką mięty i kolendry. Podawać z kuskusem lub pieczywem.