Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczaka
250 g -
ząbki czosnku
3 -
papryczka chili
1 -
imbir
5 cm -
cebula
1 -
miód
3 łyżki -
sos chili słodko-pikantny
3 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka -
curry
1 łyżka -
cynamon
1/4 łyżeczki -
woda
50 ml -
sól i pieprz
-
oliwa
Sposób przygotowania
Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę (uprzednio oprószonego solą i pieprzem) i smażymy razem około 5 minut.
Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, smażymy całość 1 – 2 minuty, żeby cebula była chrupiąca.
Wsypujemy przyprawy (słodką paprykę, curry i cynamon) i podsmażamy razem przez chwilę. Dodajemy miód, sos chili i gotujemy 2-3 minuty.
Na koniec podlewamy wszystko wodą, żeby rozrzedzić sos, doprawiamy solą i pieprzem, i zagotowujemy.
Danie gotowe. Przenikające się różne smaki i aromaty podane z tonującym wszystko białym ryżem i posypane posiekaną, świeżą kolendrą – wyborne, sami spróbujcie.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się