KURCZAK PO INDYJSKU – AUTORSKA WARIACJA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    250 g
  • ząbki czosnku

    3
  • papryczka chili

    1
  • imbir

    5 cm
  • cebula

    1
  • miód

    3 łyżki
  • sos chili słodko-pikantny

    3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • curry

    1 łyżka
  • cynamon

    1/4 łyżeczki
  • woda

    50 ml
  • sól i pieprz

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na oliwie z oliwek lekko podsmażamy posiekany czosnek, chili i imbir.
Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę (uprzednio oprószonego solą i pieprzem) i smażymy razem około 5 minut.
Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, smażymy całość 1 – 2 minuty, żeby cebula była chrupiąca.
Wsypujemy przyprawy (słodką paprykę, curry i cynamon) i podsmażamy razem przez chwilę. Dodajemy miód, sos chili i gotujemy 2-3 minuty.
Na koniec podlewamy wszystko wodą, żeby rozrzedzić sos, doprawiamy solą i pieprzem, i zagotowujemy.
Danie gotowe. Przenikające się różne smaki i aromaty podane z tonującym wszystko białym ryżem i posypane posiekaną, świeżą kolendrą – wyborne, sami spróbujcie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 08.06.2016 13:37
smaczne danie
goofy9 31.07.2013 21:41
świetny pomysł
lara 05.06.2013 10:28
bardzo ciekawy przepis
pajbek 05.06.2013 09:47
Coś pysznego :-)
kasienka23 05.06.2013 07:43
wygląda zachęcająco!
Sroczka 04.06.2013 23:28
Bardzo apetycznie wygląda ta potrawa.
Cranberry 04.06.2013 22:13
wygląda pysznie :)
Rafał3 04.06.2013 21:45
wyśmienite danie - na pewno spróbuje
Boska_Agatka 04.06.2013 21:43
świetny przepis
meg1984 04.06.2013 21:26
musi być pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat