Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po francusku

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 pojedynczy
jajko 1 szt
ser żółty 10 dkg
wino białe deserowe 1/2 szkl
bulion 1/2 szkl
cytryny 1/2 szt
mąka pszenna 3 łyżki
czosnek 4 ząbki
pietruszka zielona 1/2 pęczka
masło 1/4 kostki
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po francusku

Kroki postępowania

1
Fileta przekroić na pół i lekko rozbić. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Jajko roztrzepać, dodać sól i pierz oraz trochę startego na drobnej tarce sera żółtego. Filety otoczyć najpierw w mące, potem w jajku i włożyć na patelnię z rozgrzana oliwą z dodatkiem masła.
Krok 1 - Kurczak po francusku foto
2
Usmażone z obu stron filety przełożyć na talerz z ręcznikiem papierowym.
Krok 2 - Kurczak po francusku foto
3
Na tłuszcz pozostały po smażeniu wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a gdy się podsmaży wlać bulion i wino. Dodać masło, pokrojoną w plasterki cytrynę i posiekana pietruszkę i gotować kilka minut.
Krok 3 - Kurczak po francusku foto
4
Usmażone filety przełożyć z powrotem na patelnię. Dusić przez 10 minut, mięso delikatnie przewrócić w trakcie duszenia.
Krok 4 - Kurczak po francusku foto
5
Podawać polane sosem. U mnie z młodymi ziemniaczkami i nowalijkami z jogurtem. Smacznego :)
Krok 5 - Kurczak po francusku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 08.03.2014 19:49
Rewelacyjne mięso
DorotaZ 07.03.2014 20:42
Smacznie się prezentuje:)
czarrna 07.03.2014 20:34
Polecam, bo filet jest kruchutki, wilgotny i aromatyczny :)
gosia1988 07.03.2014 20:03
pyszności :)
brioszka 07.03.2014 19:47
wygląda apetycznie!
Lidzia 07.03.2014 19:38
Smaczniutkie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak