Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po chińsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt
ryż 100 g
olej 1 łyżka
cebula biała 1 szt
papryczka chili 1 szt
czosnek 3 ząbki
kiełki sojowe 200 g
kapusta pekińska 300 g
sezam 2 łyżki
bulion drobiowy 300 ml
sos sojowy 7 łtżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po chińsku

Ryż wkładamy do wrzątku i gotujemy przez około 20 minut, mięso myjemy i kroimy w kostkę, cebule obieramy i drobno kroimy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, papryczkę chili przekrawamy i oczyszczamy z pestek, kroimy w plasterki, kiełki płuczemy i osuszamy. Kapustę szatkujemy. Sezam wrzucamy na rozgrzana patelnie i prażymy. Następnie na czystej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, podsmażamy, dodajemy cebulę, czosnek chilli, kapustę oraz kiełki. Przesmażamy przez 5 minut i zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, dusimy przez 5 minut, posypujemy sezamem i podajemy z ugotowanym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 26.05.2013 18:02
ja też lubię takie dania:-)
Alex_M 24.05.2013 11:59
lubie takie dania!
AZgotuj 23.05.2013 20:48
nie załączyło się zdjęcie, ale ze składników wynika, ze pycha:)
Zdzisław 23.05.2013 19:27
mi też smakuje przepis
Konczi 23.05.2013 19:14
uwielbiamy chińską kuchnię, podoba mi się prażony sezam :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak