Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po bułgarsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udko z kurczaka 2 szt.
sos lutenica 4 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
czosnek 1 ząbek
oliwa 1 łyżecz.
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po bułgarsku

Kroki postępowania

1
Udka z kurczaka myję, osuszam i usuwam kości za pomocą noża. Mięso delikatnie rozbijam tłuczkiem.
Krok 1 - Kurczak po bułgarsku foto
2
Udka posypuję solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Zmiażdżony czosnek kładę na płaty mięsa, udka smaruję sosem Lutenica i wstawiam na 1-2 godziny do lodówki.
Krok 2 - Kurczak po bułgarsku foto
3
Na patelni grillowej rozgrzewam oliwę, kładę rozbite mięso, redukuję ognień i smażę mięso z obu stron na niewielkim ogni. Co jakiś czas odwracam udka, aby nie przywarły. Usmażonego kurczaka podaję z łódeczkami ziemniaczanymi i ulubioną sałatką lub warzywami.
Krok 3 - Kurczak po bułgarsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_sl 14.02.2014 11:52
od razu ma się ochotę na takie mięsko
aisza1 14.01.2013 08:41
wygląda apetycznie
Habibi 08.10.2012 08:37
Bardzo zachęcająco wygląda ten kurczaczek :)
-Natka- 07.10.2012 22:43
Pysznie wygląda! Lubię takie soczyste mięsko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak