kurczak pikantny z miodem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Podudzie z kurczaka

    4 sztuki
  • miód

    2 łyżki
  • woda

    1 litr
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • sól

    szczypta
  • olej

    1 łyżka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    do smaku
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 sztuki
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej zagotować wodę, zdjąć z ognia, wsypać sól peklową, ziele angielskie i liście laurowe. Ostudzić. Do letniego roztworu soli włożyć mięso i odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia rano mięso wyjąć z zalewy i dokładnie opłukać. Natrzeć olejem wymieszanym z miodem i przyprawami.
Umieścić w rękawie do pieczenia, zapiąć zapinkami. Piec około pół godziny w 160*C. Po tym czasie przeciąć woreczek i zwiększyć temperaturę do 200*C, aby kurczak ładnie zapiekł się na złoto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
probofka 03.10.2013 13:48
ten widok wzmógł mój apetyt
marcia7 02.10.2013 23:08
pałki są zawsze super
Gracer 02.10.2013 22:00
fakt dobry kawała mięcha serwujesz
iwi 02.10.2013 21:52
Dobry kawał mięcha
Kasnaj 02.10.2013 21:51
pyszne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat