Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony z ryżem i warzywami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka zagrodowego 4 sztuki
sól
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat
olej 1 łyżka
cebula 2 sztuki
marchewka 2 sztuki
seler naciowy 3 gałązki
ryż 1 szklanka
natka pietruszki 1 pęczek
woda 1 i 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony z ryżem i warzywami

Kroki postępowania

1
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wsypujemy ryż. Dodajemy obraną cebulę pokrojoną w pióra, obraną marchewkę pokrojoną na półplasterki, selera pokrojonego na plasterki. Odrobinę solimy, mieszamy i zalewamy wodą.
Krok 1 - Kurczak pieczony z ryżem i warzywami foto
2
Z kurczaka zdejmujemy skórę. Czosnek po obraniu kroimy w drobniutką kosteczkę. Czosnkiem, pieprzem cytrynowym, solą i niewielką ilością słodkiej papryki nacieramy kurczaka. Tak przygotowane udka kładziemy na ryżu,
Krok 2 - Kurczak pieczony z ryżem i warzywami foto
3
na wierzchu układamy umytą natkę pietruszki.
Krok 3 - Kurczak pieczony z ryżem i warzywami foto
4
Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 160 stopniach ok godziny (pierwsze pół godziny najlepiej piec pod przykryciem).
Krok 4 - Kurczak pieczony z ryżem i warzywami foto
5
Kurczak pieczony na ryżu z warzywami
Krok 5 - Kurczak pieczony z ryżem i warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jarek123 07.03.2014 08:08
Na pewno spróbuje :)
agnieszka131919 07.03.2014 07:56
pyszności...
Patriszja
Patriszja 07.03.2014 07:39
Kurczak z warzywami, jeszcze do tego pieczony to posiłek godny polecenia wszystkim którzy lubią dbać o linie :) Naprawdę smacznie wygląda i jest dość ciekawie podany.
Lidzia 07.03.2014 05:16
Ładnie wygląda i pewnie tak smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak