Kurczak pieczony z rozmarynem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kurczak (cały )

    1 szt
  • ziemniaki

    2 kg
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak pieczony z rozmarynem foto
Do miseczki wlać oliwę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany rozmaryn, sól i pieprz.
Krok 2 - Kurczak pieczony z rozmarynem foto
Kurczaka umyć i oczyścić. Natrzeć marynatą, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Krok 3 - Kurczak pieczony z rozmarynem foto
Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Gotować 15min. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Położyć kurczaka. Na piersiach pod skórę włożyć po łyżce masła. Piec w temperaturze 180*C przez 1,5 godz.
Krok 4 - Kurczak pieczony z rozmarynem foto
Kurczaka dobrze się piecze w szerokim naczyniu bez pokrywy. Wtedy jest bardziej podpieczony. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 09.03.2014 19:51
Na pewno pyszny, bo wygląda tak, że aż jeść się chce :)
Aleksandraa 01.03.2014 09:24
fajny aromatyczny kurak ;)
Alex_M 26.02.2014 10:28
na pewno był pyszny :)
mysza75 26.02.2014 10:03
To co że blady ale pyszny i to jest najważniejsze:-)
Klausia 25.02.2014 09:32
z rozmarynem jeszcze kurczaka nie jadłam, zaciekawił mnie :)
Zdzisław 25.02.2014 00:14
dla mnie smaczne danie na talerzu
Rafał10 24.02.2014 21:58
Smakowicie wygląda:)
magda1976 24.02.2014 20:11
Super kurczak na niedzielny obiad!
adelajda 24.02.2014 19:43
posmak rozmarynu bardzo mi odpowiada :)
Mniam 24.02.2014 18:57
Zrobiłam błąd przy pieczeniu, bo go przykryłam pokrywą. Dlatego wyszedł taki blady. Zarumienić się nie zdążył, bo głodomory czekały :) ale był na prawdę pyszny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat