Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KURCZAK PIECZONY W RĘKAWIE

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt
oliwa 1 łyżka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
ząbek czosnku 4 szt
Majeranek suszony Prymat
cząber

Porada

Jeżeli chcemy, by skórka kurczaka była dostatecznie chrupiąca, pod koniec pieczenia ( w momencie nacięcia folii ) należy posmarować mięso lekko słoną wodą lub delikatnie posmarować masłem.

Przepis i sposób przygotowania na: KURCZAK PIECZONY W RĘKAWIE

Kroki postępowania

1
Kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na ćwiartki.
Krok 1 - KURCZAK PIECZONY W RĘKAWIE foto
2
Dokładnie nacieramy oliwą, a następnie przyprawą do kurczaka, ostrą papryką, majerankiem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanego kurczaka chłodzimy w lodówce ok. 60-90 minut.
Krok 2 - KURCZAK PIECZONY W RĘKAWIE foto
3
Kurczaka przekładamy do rękawa i szczelnie zamykamy.
Krok 3 - KURCZAK PIECZONY W RĘKAWIE foto
4
Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 70-80 minut.
Krok 4 - KURCZAK PIECZONY W RĘKAWIE foto
5
Pod koniec pieczenia rękaw przecinamy i pieczemy do momentu zarumienienia się skórki ok. 15 minut.

Krok 5 - KURCZAK PIECZONY W RĘKAWIE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak