Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony w półwytrawnym winie i przyprawach

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 6
sól i pieprz
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
oregano 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
wino czerwone półwytrawne 0,5 szklanki

Porada

Po takim pieczeniu, skórka jest idealnie chrupiąca.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony w półwytrawnym winie i przyprawach

Mięso panierujemy w soli, pieprzu, majeranku, oregano, curry i papryce. Odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i włączamy temperaturę na 185 stopni z termoobiegiem. Pieczemy tak przez 15 minut, po tym czasie polewamy mięso winem, po łyżce na ćwiartkę. Pieczemy kolejne 20 minut i znowu polewamy tyle samo, pieczemy jeszcze 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 09.07.2015 09:12
apetyczne danie podano do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak