Kurczak pieczony w calosci z rozmarynem i cytryna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kurczak (cały )

    1
  • masło

    50 g
  • cytryna

    2
  • skórka z cytryny

    1 lyzka
  • czosnek

    2 zabki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    3 lyzeczki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka wyciagnac z lodowki na 30 minut przed przygotowywaniem potrawy, umyc i osuszyc recznikiem papierowym.
Czosnek przecisnac przez praske i wymieszac z maslem, rozmarynem, skorka cytrynowa, sola i pieprzem na gladka paste. W kurczaku zrobic kieszonki poprzez oddzielenie skory na piersi i udach. Kieszonki wypelnic mieszanka masla z czosnkiem. Do wnetrza kurczaka dodac odrobine mieszanki maslanej i 2 cytryny pokrojone w cwiartki. Z wierzchu natrzec kurczaka maslem czosnkowym, wlozyc do brytfanki lub naczynia zaroodpornego i wstawic do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec przez 1 godzine i 50 minut, co 15 minut polewajac kurczaka wytapiajacymi sie sokami. Kurczak bedzie gotowy gdy skora z wierzchu bedzie zarumieniona a soki wyplywajace z niego beda klarowne. Po upieczeniu kurczaka wyciagnac z naczynia w ktorym byl pieczony, polozyc na talerzu, luzno przykryc folia aluminiowa i odstawic na 10 minut przed podaniem.

Serwowac z ulubiona salata, pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 03.01.2013 14:24
wygląda bardzo smacznie
Alex_M 02.01.2013 19:59
wspaniale danie :) proste a wykwintne :)
annagebalska 02.01.2013 08:58
pyszne
Kasnaj 01.01.2013 10:04
proste i smaczne
Konczi 01.01.2013 10:02
prezentuje się smakowicie .... :)
as28 01.01.2013 09:33
fajne
ziutula 01.01.2013 00:40
dobry taki upieczony

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat