Kurczak pieczony nadziewany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • kurczak

    2 kg
  • sól

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    3

Nadzienie

  • bułka czerstwa

    4 dag
  • mleko

    do namoczenia
  • masło

    4 dag
  • żółtko jaja

    2
  • koperek

    3 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • białka

    2
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżka
  • tłuszcz

    do pieczenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak pieczony nadziewany foto
Kurczaka umyć, osuszyć, wyluzować (najlepiej bez rozcinania). Sól, majeranek i rozgnieciony czosnek dokładnie rozetrzeć. Natrzeć kurczaka w środku i na zewnątrz, odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Krok 2 - Kurczak pieczony nadziewany foto
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Koperek opłukać, posiekać. Żółtka utrzeć z masłem, dodać odciśniętą bułkę, dokładnie rozetrzeć, dodać koperek, przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą, dodać bułkę tartą (nadzienie powinno mieć gęstość ciasta biszkoptowego).
Krok 3 - Kurczak pieczony nadziewany foto
Kurczaka nafaszerować nadzieniem, pozostawiając miejsce do wyrośnięcia. Otwory spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Kurczaka ułożyć grzbietem ku brytfannie, polać tłuszczem.
Krok 4 - Kurczak pieczony nadziewany foto
Piec w 180 stopniach ok. 1,5 godziny, podlewając powstałym sosem. Sos skrapiać wodą, aby się nie przypalił. (Na dole piekarnika ustawić naczynie z wodą.)
Krok 5 - Kurczak pieczony nadziewany foto
Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 18.05.2014 14:27
rewelacyjne mięso
Kejti 06.05.2014 11:37
Fajne mięsko :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat