Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony nadziewany

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mięso

kurczak 2 kg
sól 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
ząbki czosnku 3

Nadzienie

bułka czerstwa 4 dag
mleko do namoczenia
masło 4 dag
żółtko jajek 2
koperek 3 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
białko 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżka
tłuszcz do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony nadziewany

Kroki postępowania

1
Kurczaka umyć, osuszyć, wyluzować (najlepiej bez rozcinania). Sól, majeranek i rozgnieciony czosnek dokładnie rozetrzeć. Natrzeć kurczaka w środku i na zewnątrz, odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Krok 1 - Kurczak pieczony nadziewany foto
2
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Koperek opłukać, posiekać. Żółtka utrzeć z masłem, dodać odciśniętą bułkę, dokładnie rozetrzeć, dodać koperek, przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą, dodać bułkę tartą (nadzienie powinno mieć gęstość ciasta biszkoptowego).
Krok 2 - Kurczak pieczony nadziewany foto
3
Kurczaka nafaszerować nadzieniem, pozostawiając miejsce do wyrośnięcia. Otwory spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Kurczaka ułożyć grzbietem ku brytfannie, polać tłuszczem.
Krok 3 - Kurczak pieczony nadziewany foto
4
Piec w 180 stopniach ok. 1,5 godziny, podlewając powstałym sosem. Sos skrapiać wodą, aby się nie przypalił. (Na dole piekarnika ustawić naczynie z wodą.)
Krok 4 - Kurczak pieczony nadziewany foto
5
Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/
Krok 5 - Kurczak pieczony nadziewany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 18.05.2014 14:27
rewelacyjne mięso
Kejti 06.05.2014 11:37
Fajne mięsko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak