Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak pieczony na piwie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt
piwo 1 puszka
przyprawa uniwersalna
papryka mielona
pieczarki

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak pieczony na piwie

Kurczaka myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym a następnie nacieramy słodką papryką i warzywkiem. Pieczarki myjemy i obieramy. Piwo w puszce otwieramy ze spokojnym sumieniem odlewamy sobie pół puszki do wypicia. Nadziewamy kurczaka na puszkę z pozostałą zawartością. Wstawiamy kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy w zależności od jego wagi od 1h do 1,5h. Po godzinie najlepiej jest sprawdzić czy kurczak jest miękki czy potrzebuje jeszcze trochę czasu. Możemy podawać :) w formie stojącej lub po zdjęciu z puszki. Pieczenie na puszce piwa sprawia że kurczak jest delikatny w środku i miękki, aromat piwa bardzo delikatnie wyczuwalny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 19.04.2013 10:49
kiedyś jadłam podobnego kurczaka był super !
pierniczkowo 27.03.2013 10:09
pyszny kurczak:)
Magda24 25.03.2013 12:52
przepis watr wypróbowania
Katarzyna34 24.03.2013 13:54
wygląda ładnie słyszałam o takim sposobie ale jeszcze nie próbowałam
Janina 24.03.2013 10:54
Bardzo smaczne mniam
arbuzowo 24.03.2013 10:40
Jadłam kiedyś - polecam
Rafał3 24.03.2013 10:34
mniam mniam wygląda rewelacyjnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej
Boska_Agatka 24.03.2013 10:31
świetne gorąco polecam palce lizać
Aleksandraa 24.03.2013 10:22
Renato możesz spróbować powinien przejść lekkim aromatem :)
Renataj 24.03.2013 10:11
Fajny pomysł. Ciekawe czy gdybym do puszki po piwie wlała np. sok wiśniowy czy kurczak miałby owocowy posmak ?
Paolcia 24.03.2013 10:03
ładnie wyglada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak