Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony na pęczaku i brokułach FIT

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pałki z kurczaka 8-10 szt
brokuł 1 duży
kasza pęczak 2 szkl
bulion warzywny 3-4 szkl
czosnek 2 ząbek
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat d/s
curry d/s
sól do smaku d/s
pieprz d/s
olej 1 łyżeczka do wysmarowania blachy

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony na pęczaku i brokułach FIT

Kurczaka umyłam i obficie oprószyłam curry oraz przyprawą do indyka. Na noc mięso wstawiłam do lodówki (pod przykryciem).
Następnego dnia sporą blachę wysmarowałam olejem, wysypałam na nią pęczak, który następnie zalałam bulionem tak, by kasza swobodnie w nim pływała, a płyn wystawał co najmniej 1 cm ponad kaszę (można zamiennie użyć wody z ulubionymi przyprawami). Brokuła podzielonego na małe różyczki ułożyłam na wierzchu (również pływał w wywarze). Na samej górze ułożyłam pałeczki, na których poukładałam ząbki czosnku.
Całość przykryłam folią aluminiową, piekłam przez ok. 30 minut w 200 stopniach, po tym czasie zdjęłam folię i piekłam przez kolejne 40-50 minut w 220 stopniach.
W razie potrzeby w trakcie pieczenia należy dolać bulionu/wody- u mnie taka ilość idealnie wystarczyła, by kasza zmiękła, ale wszystko zależy od wielkości naczynia. Brokuły się nieco przypiekły, ale mimo wszystko smakowały o niebo lepiej niż takie gotowane w wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak