Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony na pęczaku i brokułach FIT
Następnego dnia sporą blachę wysmarowałam olejem, wysypałam na nią pęczak, który następnie zalałam bulionem tak, by kasza swobodnie w nim pływała, a płyn wystawał co najmniej 1 cm ponad kaszę (można zamiennie użyć wody z ulubionymi przyprawami). Brokuła podzielonego na małe różyczki ułożyłam na wierzchu (również pływał w wywarze). Na samej górze ułożyłam pałeczki, na których poukładałam ząbki czosnku.
Całość przykryłam folią aluminiową, piekłam przez ok. 30 minut w 200 stopniach, po tym czasie zdjęłam folię i piekłam przez kolejne 40-50 minut w 220 stopniach.
W razie potrzeby w trakcie pieczenia należy dolać bulionu/wody- u mnie taka ilość idealnie wystarczyła, by kasza zmiękła, ale wszystko zależy od wielkości naczynia. Brokuły się nieco przypiekły, ale mimo wszystko smakowały o niebo lepiej niż takie gotowane w wodzie.