kurczak pieczony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1,2 kg
  • marynata staropolska

    1
  • masła

    100 g
  • czosnek

    1
  • jajko

    1
  • tłustego mleka

    1 szklanka
  • wątróbki drobiowej

    250 g
  • masła

    1 łyżka
  • majeranek

    1
  • pęczek pietruszki

    1
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1
  • kajzerka

    1 czerstwa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyj i osusz. Natrzyj marynatą staropolską. Wstaw na godzin do lodówki. Przygotuj farsz: do mleka wrzuć oczyszczoną wątróbkę i bułkę. Gdy bułka zmieknie, odciśnij ją i pokrusz. Wątrobkę drobno posiekaj. Wrzuć do bułki. Dodaj zółtko i masło. Wymieszaj. Białko ubij na sztywno. Dodaj do farszu razem z posiekaną natką. Dopraw. Farszem nadziej kurczaka i dobrze go zepnij lub zwiąż. Ułóż w brytfance, a po bokach ułóż kilka kawałków masła. Z główki czosnku zetnij 1 cm plaster od góry i połóż na kurczaku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180st. na ok. godzinę ( na 15 min przed końcem pieczenia wyjmij czosnej i nasmaruj nim skórę kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rosik93 24.04.2012 21:25
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat